Wednesday, July 27, 2011

Parents memang overprotective & sometimes annoying..


Holla..holla.. korang da tengok ker video matluthfi90 yang ni... video ni da agak lama.. sempena father's day.. tapi ntahla camner nana ter'miss' gak tengok video ni..

Aper pandangan korang bila matluthfi kata ayah-ayah ni overprotective & sometimes annoying..

For me, parents memang macam tue.. as for me myself.. lepas dah habis spm mama suruh amik lesen kereta & moto.. kereta tue x kisahlah.. tapi moto yang ter'kisah' tue.. i did say "ma, moto skali ka? ma nak bagi na moto ker kalo dapat lesen".. & ma jawab "amik jer la, t senang".. dengan jawapan itu ternyata memang xkan dapat moto.. & i was right.. da problem is kalo ada current news reporting on accidents or crashed yang melibatkan students.....nursing..... & area Kelantan or Terengganu... mulalah... pernah ma call & tanya "na ada bawa keta pergi mana-mana x?".. ofcoz la i answered yes.. part time driver as most of my coursemate xda driving licence.. then, jeng jeng jeng ma pun kata "na, x payah bawa keta la.. xyah berjalan sangat!".. lorrr... dulu suh amik lesen buat apa kalo tetiba xnak bagi drive .. bila dah korek-korek.. rupanya berita student nursing yang crashed dalam accident & meninggal tue yang buat her freak out!!.

See..... parents memang overprotective kan??

As for me myself, x pernah la plak accident sepanjang drive maybe coz ayah da memang ajar nana drive since darjah 3.. & nana just pergi sekolah memandu untuk belajar gear, bukit & ofcoz side parking... [it is easier sebab dah ada konfiden dengan stereng...]

However, itu kereta ... len plak dengan moto.. time ayah ajar dulu, nana dah pernah langgar pagar dengan skuter.. then, terus xnak belajar dah...failed my 1st time test dengan jpj... as i slip dekat tempat brek kecemasan... koyak seluar jeans kot.. & lutut lebam berhari-hari after that.. bila cerita.. orang pun pelik sebab start moto dah lepas, titi dah lepas.. apa kes la brek kecemasan failed.. anyway, my driving licence today still is D & B2.. passed dengan jpj untuk repeat test moto... & nana x pernah bawa moto since that jpj test till today.... [so, drpd ma pesan jangan bawa keta, baik dia pesan jangan bawa moto.. aha..memang x konfiden lah nak bawa..]

Parents are skeptical?? or diorang just risau?

Kalo kata both boleh x? hahah..i think most of us memang parents just behave that way.. bila kita kecik-kecik dulu.. kalo hilang dari pandangan mata pun diorang dah gelabah.. ini dah besar-besar diorang pun x boleh nak follow kita 24 Hours.. ofcoz lah diorang risau... kalau jadi apa-apa diorang yang kena tanggung..

I did feel annoyed when ma asyik call jer bila keluar hang out dengan kawan-kawan & asking pukul berapa nak balik... tapi, in case if something happen.. dia jugak orang 1st yang tahu.. it's a wonderful feeling bila kita tahu who can we turn to when in need..

Dulu time darjah 1, nana tertidur dalam kereta & terjaga depan kedai perkakasan.. rasanya mama & ayah kat dalam.. nana keluar kereta & terus jalan balik rumah x bagitau ma & ayah.. well, diorang cuak la kot sebab sampai pergi balai buat report.. nasib baik x kena marah.. ayah pesan, lainkali bagitahu ma & ayah dulu..

[so, there u go for a parenting advice.. terang seterang-terangnya pada anak anda.. diorang faham.. x perlu rotan-rotan..coz, parents nowadays cepat sangat naik tangan.. cara ni boleh terapkan sifat buat something bad untuk dapatkan attention pada anak-anak...... saiz parents compare to budak-budak dah cukup untuk menakutkan diorang bila kecil.. tapi kalo dah start dengan parenting attitude yang salah.. How did you expect for the child to raise up well??]

3 comments:

yanadimple said...

parent biasela.. sntiasa caring tlebeh. tuk kbaikan ank2 dye jgk. dye tamo ank2 hnyut kn kn kn. slgi kte ade parent, harus hrgai sbaeknyaa >.<

http://yanadimple.blogspot.com/

phoged (dk4me) said...

(^_^) setuju3....

phoged (dk4me) said...

(^_^) setuju3....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...