Friday, July 15, 2011

Perempuan & make up!!







holla...holla.. make up.. mekap.. sana sini perempuan letak mekap.. nana x kisah pun orang tue nak tepek-tepek mekap.. isu nak sembang-sembang sekarang ialah isu 'orang lain' yang kritik perempuan pakai mekap.. nak marah malas.. nak tegur malas.. nak kutuk lagi malas..

anyway, sekarang pun nak bagi pendapat ja.. so, here goes.. dari budak-budak sampailah tua-tua, semua orang suka yang cantik.. ader kau pilih yang buruk??.. non hado lah.. mekap ni pentingnya dah macam pakai deodoran lah... ko x pakai deodoran, nah bau macam harimau.. ader berani dekat?? non hado lah.. ko x pakai mekap, nah muka dah macam mayat.. ader berani tegur?? [kih3.. ader jugaklah]..

ok.. meh kita bayangkan sama-sama kalau perempuan x pakai mekap.. kita start dengan mekap yang paling teballah... ala-ala artis ..xpun model.. xpun orang kahwin.. [bukan diorang mekap sendiri pun.. ader make up artis bagai..].. ok.. cer bayang kalau diorang x pakai mekap tebal-tebal.. ader ko nak nampak dari jauh?? non hado lah.. waktu nana join ko-k teater dulu, en. shah pun kata kalau atas pentas kena mekap tebal barula nampak.. [nah, kening aku pun da macam kening shin chan time tue dek kerja si pka my fren].. konsep mekap tebal ni lah yang opera cina guna jugak.. untuk apa? untuk tarik perhatian lah kot.. in other word.. lain dari yang lain..

ok..tutup bab mekap tebal.. buka bab lipstick... or ko panggil gincu.. cuba lah kita renungkan bersama kalau x pakai gincu.. muka pucat plak.. dah macam orang sakit ja.. elok pakaila kan untuk elakkan orang sentap deria ke dua iaitu mata.. (@_@).. pernah dulu jalan-jalan bertembung dengan sorang mak cik ni.. x kenal pun.. senyumlah kat dia.. sekali dia tegur.. "adik demam ka? pucat muka ni.." .. haa..sentap jap.. xpun dalam situasi lain bila keluar konon malas mekap & orang tegur "kenapa pucat??".. haih.. rasa nak tutup muka ja... (T_T)..

ok..tutup bab gincu.. buka bab eye liner & eye shadow.. bak kata orang.. dari mata turun ke hati.. hahah.. cakap pasal mata, my favourite part of human face.. mari kita fikir kalau perempuan x pakai eyeliner or eye shadow.. no harm sangatlah kan?? tapi mata ni dah macam identiti.. smokey eyes.. doll eyes.. mungkin 4 me, i don't mind sangatlah.. tapi untuk yang bermata sepet.. eyeliner dah macam penyelamat dari orang kata "nampak x? buka mata luas sket!!!"..

ok.. xnak buka bab dah.. nak tutup plak.. bila perempuan tue kurang menarik.. ada yang sibuk memuji yang cantik.. bila perempuan tue dah menarik.. ada yang sibuk memperlekeh usahanya untuk nampak menarik.. kadang-kadang pandangan sesetengah orang ni jugaklah yang melemahkan semangat perempuan-perempuan yang sememangnya lemah.. bagi yang x pandai mekap.. praktis lah selalu agar nampak sesuai dengan diri.. alat mekap yang dipilih perlu ambil kira faktor warna agar x nampak keterlaluan... anyway.. stay sweet & nice ok!!

7 comments:

syazrinakuya said...

tehe...tak pakai mekap,tak reti pon....stkt tepek bedak ngn lipbalm je..sob sob..

Takeshi Kurosawa said...

waa...nice header...also background...jeles rr...ahaks...even its was a simple one...but very nice...gud...i'm touched...

phoged (dk4me) said...

syazrinakuya: hehe.. xper.. lipbalm ader pn da x pucat sgt kan..
nana pn pkai lipbalm slalunyer..
lipstick susah nak cri yg sesuai la.. kering bibir..

takeshi: really??? hihi.. 1st time org puji.. maceh.. (@_@)

Miscellaneous Smiles said...

huh berbeza

phoged (dk4me) said...

(^_^)

huda jamil said...

sekarang x mekap klu keluar mcm dipandang hina. oh, demm. hehe

Nana (phoged) said...

jgn la pk negatif..
mekap bknnya penghadang dri dpndang hina..

just bare in mind, niat kita jaga imej sendiri... then, buatlah per patut utk org nmpk kta mcm yg kita nk~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...