Sunday, August 28, 2011

SEMBANG I Mak cik cleaner pun mak-mak jugak!!


Hi, ini entry tunggu sahur dan tak bley tido punya pasal.. Ehem, alkisah mak cik cleaner pun mak-mak kernanya majoriti mak cik cleaner terdiri daripada golongan umur yang brepangkat emak-emak.. MG mau tanyalah, korang sebenarnya ada rasa respek atau tak pada mak cik- mak cik cleaner ni???

Penghuraian respek mak cik cleaner yang MG maksudkan adalah dengan respek dengan pekerjaan mereka... kalo diukur kudrat korang, sanggup ker korang cuci toilet?? Jujur MG kata, kalo dulu time duduk asrama bila weekend memang wajib cuci toilet.. Malahan jadual cuci toilet pun bertukar dari minggu ke minggu mengikut dari satu dorm ke dorm yang lain.. Itu pun dah cukup buat MG terasa malas bila sampai giliran MG... Sebabnya?? OK, dah la toilet-toilet asrama bapak besar dan banyak shower-shower, jamban-jamban untuk disimbah satu-satu...MG cukup pantang kalo orang tinggal pad, keluar toilet tinggal sisa bau dan rupa dalam erti kata lain jirus tak bersih.. aduh, dengan kudrat muda remaja time tue pun banyak songehnya kalo MG punya turn cuci toilet.....

Cut bab MG, sambung bab mak cik cleaner.... Kalo ada baru-baru ni korang pergi toilet kat mana-mana, public toilet la kan... Bersih tak toilet tue pada pandangan korang?? Pengalaman MG kalo pergi public toilet sekarang susah nak jumpa yang betul-betul bersih.. serius ni!! Kalo bernasib baik masuk time lepas mak cik cleaner cuci alangkah bersyukurnya.. kalo tak, alangkah kerutnya dahi ni.. Dah la time urgent sangat dah masuk toilet... tengok-tengok toilet macam aper agy.. mau nyer nangis dalam hati kjap...Kalo tak ramai bley la pilih-pilih toilet yang ok ok sket untuk lepas hajat.. kalo tak?? sambung nangis dalam hati agy T_T...

Cuba bayangkan!!! korang ada pilihan untuk tak nak masuk toilet kotor dan jijik dan memualkan tue... tapi mak cik cleaner tiada pilihan.. mereka terpaksa sebab tue kerja mereka.. Alasan sesetengah orang ialah "Alah... diorang dapat gaji apa!!" ... Amboi..amboi.. enaknya bicara.. "habis orang lain yang guna toilet ni bayar untuk tengok najis engkau ker???"..
[p/s: Mak cik cleaner dibayar gaji untuk pastikan kebersihan toilet terjaga bukan juga untuk tatap najis-najis!!]

Anyway, pernah tak korang mengalami keadaan bila masuk toilet.. tertatap di depan segunung najis yang tidak di 'flush'??? Haaa.. rasa geli tak baca?? Ini pengalaman okay.... Gila bengang time tue..dah la urgent!! bukan takat nangis dalam hati da... bley melolong dalam hati kalo macam ni.. Terpaksa terkedek-kedek cari toilet lain sebab toilet tue feveret sebenarnya... Da lega~~ So, dengan hati yang bengkak kalo ditoreh tak lut... MG kumpulkan air untuk simbah gunung yang tak comel tue... Huh, dah keras!!! Terpaksa lah cari berus cuci tandas tue.. Kalo ikut tak nak tengok gunung tue.. Tapi tak kan nak pejam mata kot?? [Terasa malang hari tue]..

Kalo korang rasa diri sendiri pun tak sanggup nak cuci kalo jadi keadaan macam nie..Apa kata before korang keluar toilet..toleh tengok sama ada korang jirus atau flush dah betul-betul bersih atau tak.. Lebih senang nak cuci kalo masih fresh lagi sisa-sisa tue (faham kan maksud MG??)... Respeklah mak cik cleaner punya kerja ni, jangan susah-susahkan kerja diorang yang sememangnya dah susah ok~
[p/s: atau berani-beranikan lah diri tegur orang yang berbuat demikian!!]

2 comments:

Un Phat Lee said...

gua tak pernah tak flush.

Nana (phoged) said...

bgus... keep up da gud work!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...