Sunday, January 6, 2013

Kuasa Senyuman


Assalammualaikum dan salam sejahtera ... Selamat Januari, Selamat tahun Baru, Selamat buka sekolah, selamat bekerja, selamat pengantin baru, selamat bertunang dan pendek kata semoga selamatlah semuanya ya..

Semoga semua mulakan hari dengan senyuman.. mulakan dengan bismillah.. insyaallah beroleh keberkatan.. 

Senyuman pertama sekali dalam hidup korang waktu bayi dulu mungkin sewaktu berusia empat hingga enam minggu.. mesti dah tak ingat kan?? MG pun tak ingat jugak.. Tapi sebagai ibubapa yang pertama kali tengok anak mereka tersenyum mesti macam tak percaya jer kan?? Rasa macam nak bekukan masa dan stay macam tue jer kan...

Excited kalau tengok bayi senyum walaupun bukan anak sendiri.. Bayi sangatlah comel kan? 


Some said smiling is contagious... well, I agreed.. senyuman adalah bahasa universal yang difahami seluruh dunia. Even smiling, can signal your brain telling that you're happy.. So, if you're feeling upset.. put a smile on your face, it trick your mind telling that you're happy even if you're not..


The 'Boss effect' adalah suatu kajian yang dilakukan oleh seorang cognitive neuroscientist Sook-Lei Liew di National Institute of Neurological Disorder and Stroke yang mendapati seseorang yang merasakan diri mereka berkuasa atau berpangkat lebih sukar untuk membalas senyuman seseorang yang berkuasa atau berpangkat juga. Manakala mereka yang merasakan diri mereka 'powerless' lebuh mudah untuk membalas senyuman sesiapapun tanpa mengira pangkat.



Dalam Islam, senyum itu sedekah.. mudah bukan?? Tiap-tiap hari, tiap-tiap waktu boleh sedekah.. modalnya senyum sahaja. 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud "Janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis" - Hadis riwayat Muslim.

Dengan ini MG akan ajar lagu baru dengan merujuk kepada lagu yang lama.. kita mulakan dengan lagu lama dulu.>>>

Senyum seindah suria yang membawa cahaya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian dalam kehidupan
Kau tersenyum, ku tersenyum.
Kemesraan menguntum

Senyum kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum membahagiakan
Dengan senyuman, terjalinlah ikatan

Okeh, lagu baru pulak, just tukar perkataan senyum sengan perkataan kentut... hehe..

Selamat menyanyi.. Bye .. bye.. (^_^) 


5 comments:

Mysara Ab Rahman said...

1 syumn tu ckup bermkna, bley meredakn..xsusah pn
btw, follow here..
do visit http://mysaraabrahman.blogspot.com k..:)

Shazwani Ramly said...

senyum sentiasa :)

ARJUNA.Inc said...

senyum lah~~~senyum lah~~~senyum lah~~~ ahai cik mek molek~~..haha.. =P

Cornelia Waldorf said...

You are tagged! Komen bnyk bnyk tau, :). Love you ! http://meanwhileinparalleluniverse.blogspot.com/2012/12/new-year-giveaway-by-sheera-aya.html. Mohon komen bnyk bnyk sikit k :)

Arryana Nasution said...

mysara: done following you dear

shazwani: (^_^) bagus2..teruskan tersenyum... lagi manis gitue..

Arjuna: cayalah..siap menyanyi2 agy

Cornelia: rajin adik kita m'tag.. dah komen dah as lucky 363.. (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...